Direct een verreiker of bobcat nodig? Wij regelen het!
Kwaliteit Wij zijn een gecertificeerd bedrijf
Service 25 goed opgeleide en zeer gemotiveerde medewerkers
Modern machinepark Wij investeren continue in nieuwe technieken en machines

Drijfmest rijenbemesting

Sinds 2017 is mag er op derogatie bedrijven geen fosfaat meer aangevoerd worden. Om ondanks deze beperking toch een goede maïs opbrengst te realiseren kan u overwegen om uw drijfmest in de rij aan te wenden. De fosfaat in de mest wordt op deze wijze 2 keer efficiënter benut dan wanneer u ze volvelds aanwend, stikstof 1,5 keer beter. Hierdoor kunt u met met minder mest (25 m³/hec in plaats van 45 m³/hec) dezelfde mais als voorheen (14 tot 17 ton droge stof/hec).

Hoe werkt drijfmest rijenbemesting:

De drijfmest wordt met behulp van een GPS gestuurde trekker en tank op het land gebracht. Zowel de trekker als de stuuras van de tank worden met rtk gps automatisch gestuurd. De drijfmest wordt (indien gewenst zelf over geploegd land) geïnjecteerd op 75 cm rijafstand. Na het rijenbemesten moet de drijfmest een paar dagen indrogen. Vervolgens wordt de mais nauwkeurig over de rij mest heen gepoot met een gps gestuurde trekker. In ieder veld wordt met behulp van markeringen gecontroleerd dat de mais ook echt op de goede plek boven de mest wordt gepoot. Fosfaat in de rij heeft een 2 a 3 keer betere werking dan volveldse bemesting en stikstof een 1,5 a 2 keer betere werking. We bemesten met een Roelama mest tank met een 8 wielig DWM onderstel om verdichting te voorkomen: Een man te voet laat diepere sporen achter in geploegd land dan deze tank wanneer hij vol is.

Door gebruik te maken van deze bemestingstechniek kan u dezelfde hoeveelheid en kwaliteit mais oogsten met veel minder mest. De mest die u op deze manier bespaart kan weer aangewend worden op grasland. Het mes(t) snijd op deze manier aan twee kanten: uw stikstof en fosfaat benutting wordt veel groter, en u oogst meer gras.